Češi by se při rozvodu zbavili majetku a přestěhovali do menšího

Praha 30. května – Podle aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot by Češi v případě rozvodu prodali byt či dům a odstěhovali se, v 62 % případů do menšího. Výjimku netvoří ani ti s dětmi, takto by se přestěhovalo 76 % z nich. Do rekonstrukce nového bydlení by se pustilo 15 % dotázaných.

Rozvod každý rok postihne na 25 tisíc párů, kteří jsou spolu v průměru 13 let. „Za takovou dobu mají manželé kromě společných zážitků nashromážděný i majetek, nemovitost. Spory o jeho rozdělení tak Češi považují při rozvodu či rozchodu za největší problém, vyjma péče o děti. V případě rozvodu by podle našeho průzkumu svůj byt či dům prodali a začali znovu,“ uvádí Marian Holub, produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrot. Takto by na situaci reagovalo nejvíce dotázaných, konkrétně 16 %.

Menší, ale můj
Otázka bydlení je při rozvodu kritická pro 8 % respondentů. Při hledání nového bydlení by 62 % Čechů preferovalo menší byt. Zachovat si stejný prostor by chtělo 20 % a 9 % by ho dokonce v takovém okamžiku chtělo zvětšit. Menší byt by hledali i ti, kteří mají děti, a to dokonce v 76 %. „Rodiče samoživitelé jsou podle statistik nejvíce ohroženi chudobou. Za pronájem dají běžně 30 % jejich příjmu. Uvědomíme-li si fakt, že čtvrtina loni rozvedených manželství měla více dětí, a že třeba školní dítě stojí měsíčně přes 5 tisíc korun, je to pro rodinu jen s jedním živitelem velmi zatěžující částka,“ vysvětluje PhDr. Ing. Petr Soukup z Institutu sociologických studií Univerzity Karlovy.

Do rekonstrukce nového bydlení by se pustilo 15 % dotázaných Čechů žijících v sezdaném či nesezdaném partnerství či rozvedených. „Rozvod je finančně nákladnou záležitostí. Přesto by 15 % raději volilo nezrekonstruovaný objekt, zřejmě z důvodu pravděpodobnější nižší ceny. Rekonstrukce totiž zvyšuje hodnotu jednotky asi o 10 až 15 %, v závislosti na typu úprav. Zároveň při ní realizujete své představy o bydlení,“ doplňuje Holub. Novostavba by byla lákavá pro čtvrtinu Čechů a desetina by volila jinou variantu, třeba návrat k rodičům či jednoduše cokoli, co by se jim naskytlo.

Graf: Jaké nové bydlení jste/byste vyhledával/a

O průzkumu
Průzkum finanční skupiny Wüstenrot proběhl ve dnech 28. února až 5. března 2018 za pomoci on-line nástroje Instant Research výzkumné agentury Ipsos. Dotazováno bylo 840 respondentů žijících v sezdaném či nesezdaném partnerství či rozvedených v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, kraje, vzdělání a velikosti bydliště.

tel.: 257 092 350, 603 424 129

Marek Vomočil