Skupina Wüstenrot dosáhla zisku 415 milionů korun

Praha 10. dubna 2018 – Wüstenrot má za sebou další úspěšný rok. V uplynulých 12 měsících dosáhla finanční skupina Wüstenrot zisku 415 milionů korun. V letošním roce se zaměří především na investice a podporu prodejní sítě. Wüstenrot – stavební spořitelna poskytla v uplynulém roce úvěry za více než dvě miliardy korun. Objem čerpaných hypotečních úvěrů překonal hranici sedmi miliard korun, a Wüstenrot hypoteční banka tím dosáhla nejlepšího výsledku za celou dobu své činnosti.

„Dosažené úspěchy jsou opětovným potvrzením správnosti rozhodnutí soustředit se na činnosti, které nám jsou vlastní – služby zaměřené na financování bydlení našich klientů,“ říká Michael Pupala, generální ředitel a předseda představenstva finanční skupiny Wüstenrot, a dodává: „Rekordní výsledek nám otevírá možnost investovat v letošním roce do dalšího zkvalitnění našich produktů, obchodní sítě a do další podpory finančních poradců a obchodních partnerů.“

Silně konkurenční prostředí, přísnější regulace trhu s financováním bydlení i novela zákona o spotřebitelském úvěru byly klíčové faktory ovlivňující podnikání v bankovním sektoru v roce 2017. Navzdory těmto vlivům a zejména díky zlepšené efektivitě dosáhla finanční skupina Wüstenrot v uplynulém roce zisku 415 milionů korun.

Wüstenrot – stavební spořitelna dokázala i na klesajícím trhu s novými smlouvami téměř udržet svůj tržní podíl. Klienti uzavřeli v roce 2017 celkem 32 733 smluv o stavebním spoření s cílovou částkou přes 10,5 miliardy korun. Prodej úvěrů překonal hranici 5,5 tisíce kusů v celkovém objemu 2,1 miliardy korun.

Hypoteční úvěry – refinancování především
Více než polovina (50,2 %) uzavřených smluv na hypoteční úvěr byla za účelem refinancování. Ke koupi nemovitosti jej využilo 25 % klientů.  Klienti čerpali hypotéky za více než 7,2 miliardy korun, což je meziročně zhruba o tři procenta více. Ačkoliv počet hypotečních úvěrů nepatrně poklesl, opět vzrostla průměrná půjčená suma na více než 1,7 milionu korun (+4 %).

„Do budoucna budeme chtít ještě více těžit z unikátní struktury finanční skupiny Wüstenrot. Zaměříme se na maximální využití synergických efektů spolupráce dvou finančních institucí, abychom nabízeli nejefektivnější řešení nejen pro klienty, ale i pro obchodní partnery,“ upozorňuje Michael Pupala.

Wüstenrot hypoteční banka 2017 2016
Ukazatele z výkazu o finanční situaci (mil. Kč)
Bilanční suma 32 727 30 191
Pohledávky za bankami 1 458 47